Walesinspringerspanieli

Mikä sitten welshissä meitä miellyttää?

Sitä on vaikea sanoa, jokaisella on oma erityinen syy, miksi welshiin ihastuu. Ehkä se on pään kaunis ja elegantti ilme, vapaat voimakkaat liikkeet, ihastuttava punainen ja valkoinen väri tai ystävällinen ja luottavainen luonne. Nämä ovat ihanneominaisuuksia, joita tarkalla jalostuksella pyritään pitämään yllä tai saamaan takaisin.

Parhaiten welshin erottaa serkustaan englanninspringeristä värinsä puolesta. Väri on aina syvänpunainen ja valkoinen, mikään muu väri ei ole sallittu, punaisen sävyerot toki sallitaan. Valkoisen ja punaisen määrää ei ole rajoitettu, kunhan kumpaakin on, yleensä ainakin korvat ovat punaiset. Valkoisella pohjalla voi olla punaisia laikkuja tai punainen voi muodostaa koko selän kattavan manttelin. Jaloissa ja kuonossa voi myös olla pienempiä pilkkuja. Karvan laatu on silkkinen ja suora sekä tuuhea. Kihara ja laineikas turkki ei ole toivottavaa, periaatteessa welshin turkkiin ei tule koskaan takkuja. Sen thimmauksesta selviää myös suhteellisen vähällä vaivalla, se on helppo jokaisen oppia itsekin tekemään. Korvien koon perusteella welshin voi myös erottaa welshiksi, ne tulisi olla lyhyeksi nypityt, muodoltaan hieman viininlehteä muistuttavat.

Welshi on sopusuhtainen, tiivis ja kestävä koira. Sen rakenteen tulisi kestää päivän työ ylösajavana lintukoirana.

Luonteeltaan se on ehkä hieman pidättyväisempi, sitä ei tule rangaista jos se ei heti ole nuolemassa vieraan naamaa, vaan tutustuu omilla ehdoillaan. Arka tai aggressiivinen se ei kuitenkaan saa olla, kaikesta uudesta se on uteliaan kiinnostunut. Tuttujen ja kotiväen kanssa se ei pidättele iloisuuttaan ja onneaan, jos vaikka tulet roskat viemästä, on vastaanotto kuin olisit ollut kuukauden poissa.

Herkkyys on myös yksi luonteenpiirre, jonka olen ollut havaitsevinani koirissani, ne osaavat loukkaantua hyvinkin mitättömistä asioista ja omalta makuupaikaltaan luovat sinuun katseita, jotka murtavat vahvimmankin sydämen. Esimerkiksi vanha narttuni, joka on ikänsä tottunut nukkumaan kanssani sängyssä ei ollut uskoa korviaan, kun meillä alkoi “koirat pois sängystä” elämä. Olin näkevinäni pari kyyneltäkin sen silmäkulmassa. Koira voitti - se viettää taas yöt sängyssä.

 

 

Energiaa koirassa riittää ja itsepäinen ohjaaja saa sen koulutettua hyvinkin monenlaisiin asioihin, mutta aina tulee varautua siihen, että koira tekee jonkin tutun asian ihan omaksi huvikseen päinvastoin, katsoen sinua kuin sanoen “ älä ole liian itsevarma, minä kuitenkin päätän itse mitä teen. Ja milloin “.

Welshejä on käytetty menestyksekkäästi kaikissa spanielien omissa koemuodoissa, sekä tottelevaisuuskokeissa ja agilityssä. Lienee kuitenkin meidän laiskojen ja kiireisten ihmisten vika, ettei niitä näy enempää kärkisijoilla. Ilahduttavasti welshi on tullut tutummaksi näyttelykehissä, sen sijoittuminen ryhmissä ei ole enää harvinaista.